2013. március 21., csütörtök

Pizza

Nem, nem leszek gasztroblog...Akit a receptek annyira nem érdekelnek, attól bocs...
De míg letöltöttem a kenyérlángos fotóját a fényképezőgépről, találtam fotót a pizzáról, meg egy finom reggelizős kajáról is. Gondoltam, megosztom Veletek.

Ez a pizza recept még anya receptes füzetéből való. Hogy oda honnan került, azt nem tudom.
Ő másképp csinálja, mint én (ott paradicsomos darált hús az alap feltét, arra megy még borsó, kukorica, hagyma...), mi most erre a verzióra esküszünk.
Múltkor ez volt a vasárnapi ebéd, na nem azért, mert lusta voltam "rendeset" főzni, hanem mert Jusztin ezt kérte. Ritkán mondja meg, mit enne, hát ha most megtette, nyilván nem mondtam neki nemet. :-) Egyszerű az elkészítése, a kelt tésztától "félők" is nyugodtan belevághatnak (én mondom!). :-)

A tészta hozzávalói (egy nagy tepsihez):
30 dkg liszt, 1 egész tojás, 0,5 dl olaj, 0,5 csomag friss élesztő (vagy 4 g. szárított élesztő).
(A vékony tésztát kedvelők készítsék 25 dkg liszttel, 0,3 dl olajjal, és 3 g. élesztővel).
Ha friss élesztővel készül, egy kicsi tejjel futtassuk fel. Ha szárítottal, mindent tegyünk egy nagy tálba, és annyi langyos tejjel, hogy egy lágy, pogácsa tészta állagú tésztánk legyen, gyúrjuk össze. Hagyjuk kelni (minimum egy órát).



Feltét nyilván mindenkinek ízlése szerint kerülhet rá. Én most a tepsi felét paradicsomosan, a másik felét tejfölösen készítettem.
A paradicsomszósz nálam leegyszerűsödött. Ketchup, fokhagymakrém, és szárított oregánó keverékéből áll (- a bolti pizzakrémet annyira nem szeretem). Erre kerül apróra vágott gépsonka, kukorica, ananász, és lilahagyma.
A tejfölös fokhagymás tejföl, bacon, olíva bogyó, és hagyma. 
Igen finom! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése