2013. március 21., csütörtök

Kenyérlángos, avagy a Hungarian pizza

Ezt a receptet szeretettel ajánlom anyának, meg Timi barátnőmnek.
Anyáéknak, mert már kóstolták, és szerették (meg a fél Dózsa György utca Kerekiben szintén megszerette :-), de épp tegnap mondta anya, hogy már el is felejtette, hogy kell csinálni.
Timiéknek meg, mert majdnem megcsináltam, míg itt voltak, de elmaradt, és mert biztosan szeretnék. (Timi, ígérem, legközelebb lesz!) Meg persze javaslom kipróbálásra mindenkinek, mert JÓ!
Recept a péksütik nagyasszonyától, Limarától. (Ha szeretitek a péksütiket, és nem ismeritek a blogot, kattintsatok rá, egy csoda).
Ja, és Hungarian pizza azért, mert az egyik szomszéd lengyel család átjött játszani a gyerekekkel, és harapnivalónak ez készült. Ízlett nekik, el is kérték a receptet. A nevét nem tudtam nekik angolul megmondani - nyilván nincs rá szó -, így ők nevezték el Hungarian (azaz magyar) pizzának. :-)

Szóval a (Jusztin kedvence) kenyérlángos.

 Hozzávalók:
  • 1 közepes főtt, lehűtött burgonya összetörve (nálam most maradék krumplipüré)
  • 2 dl a burgonya főzővizéből (vagy langyos víz, és nekem mindig olyan 3 dl kell hozzá)
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 50 dkg kenyérliszt (nálam csak liszt)
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő (nálam 5 g szárított élesztő)
A hozzávalókból tésztát dagasztok. Hagyom duplájára kelni. Egy nagyobb sütőtepsit sütőpapírral kibélelek, a megkelt tésztát belenyomkodom (olajos kézzel könnyebb).

Tetejére:
  • 1 nagy doboz tejföl (375 g)
  • 3-4 gerezd fokhagyma összenyomva, vagy fokhagymakrém
  • csipet só
  • őrőlt bors
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 fej lilahagyma
  • kb. 20 dkg apróra vágott bacon szalonna (nálam házi füstöl szalonnával vegyesen)
A tejfölbe belereszelem a fokhagymát, a sajtot. Ízesítem sóval, borssal. A kinyújtott tésztára kenem. Ráteszem a kockára vágott szalonnát, és a hagymakarikákat.
20-30 percig hagyom pihenni, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütöm.
Nagyon-nagyon finom, kipróbálós!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése